Tata egyik fő látványossága a Tatai Öreg-tó, mely kiemelkedő természetvédelmi tó, mivel Európa egyetlen olyan tava, mely ősszel és télen egyaránt nyújt menedéket a költöző madarak számár, mint például a vadludaknak. Maga a tó Magyarország egyik legöregebb mesterséges tava, melyet még a honfoglalás előtt építettek völgyzárógát segítségével. A tavat ezután a középkorban tovább bővítették a folyamatos használat miatt, hiszen a tó és a környékén elterülő mocsárrendszer a Tatai vár védelmét nyújtották.

A Tatai Öreg-tó partján áll az Esterházy-kastély melynek díszesen kialakított belső terei kedvelt turisztikai látványosság. Az 1700-as években épült kastélyt Fellenthali Fellner Jakab építész tervei alapján készítették el, késő barokk stílusban, I. József kezdeményezésére.

Az Esterházy-kastélyban építették meg az ország első angol stílusú kertjét is, az 1700-as évek végén, szintén az Esterházy család jóvoltából. A parkban egy a tataiak körében is méltán híres tó található, a Cseke tó, mely horgásztó ként is ismert. Szintén érdekességként mondható el, hogy a Tatai Angolkertben ültettek először szomorú fűzeket hazánkban.

A 18. században Tatán fellendült a malomipar, melynek emlékét még ma is őrzi a város. Az utolsó malom a hatvanas évek végéig működött, végül a malomépületek többségét műemlékké nyilvánították. Ezeket az épületeket mára szintén a turisták kedvelt helyeivé váltak, mivel átalakították őket szállodává, éttermekké valamint múzeumokká. Tata legjelentősebb malmai a Pötörke, Cifra, Miklós és a Nepomucenus.

Ha a környéken járna, feltétlenül nézzen be Tatára, hiszen látványosságai szemet gyönyörködtetőek és visszaidézik Magyarország 1700-as virágzását.